Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ.

Vintage tapéta: a régmúlt otthonossága a falakon

Megosztva TapétaGyár kft 2023/03/31 0 Megjegyzés(ek)

A vintage angol eredetű kifejezés, amit eredetileg a borászatban a nemes borok, a fotográfiában pedig az eredeti negatívról készült másolat megnevezésére használtak. Mára a vintage egy stílusirányzattá forrta ki magát, ami jelen van a divat területén és a lakberendezésben is. Milyen a vintage stílus és milyen egy igazi vintage tapéta? Jöjjenek a részletek!

A vintage stílusirányzat eredete

A vintage (vintédzs) története egészen a II. világháborúig nyúlik vissza. Lényeges, hogy nem összekeverendő a retróval, utóbbit a 70-es és 90-es évek közötti időszakra használják, míg előbbit az 1920-1970-es évek esetében alkalmazzák. A vintage kifinomultabb, mint a retró, így nem nehéz őket megkülönböztetni egymástól. Az 1920-as években jelent meg az art deco is, ami az elegancia fellegvára, a fekete, fehér, arany csillogó játéka.

A klasszikus és a modern irányzatok keverékeként jelent meg a vintage az enteriőr designban a II. világháborút követő időszakban. Elegáns, de mégis otthonos, régi, kissé kopottas, kényelmes és ízléses berendezési tárgyak és dekorációs elemek képviselik a vintage stílust.

Az egyik legismertebb irányzata az úgynevezett country stílus, ami a kellemes vidéki otthont testesíti meg. Az ilyen berendezésű helyiségekben a hagyomány és a praktikum alkot tökéletes elegyet az esztétikummal. Az összkép nosztalgikus, harmonikus és nyugalmat áraszt, az anyaghasználat természetes.

A country mellett a másik fő irányzat a modern vintage, amelynek lényege, hogy tiszteli a múlt értékeit, abból inspirálódik, de képes újragondolni, leporolni és felfrissíteni.

Mi jellemzi a vintage stílust, ha lakberendezésről van szó?

A vintage a lakberendezésben általában pasztell árnyalatokkal társul, ilyen például a homokszín, a púder rózsaszín, a bézs, a világoskék vagy éppen a lila. Ezek különösen jól mutatnak a bútorokon és a fal felületén, tisztává és otthonossá varázsolják a teret.

A bútorok a legtöbb esetben kárpitozottak, ezzel is hangsúlyozva a kényelmet a puhaságot, amit az ívelt lábak csak még inkább kiemelnek. Az anyagok tekintetében a természetesség dominál, tipikus például a gyapjú, a pamut, a fa, a fém és a kő. A bútorok egyébként jellemzően igen dominánsak az összkép tekintetében, a szekrényeket, komódokat előszeretettel látják el díszes kilincsekkel, fogantyúkkal.

A vintage dekoráció típusai széles skálát fednek le. Az ilyen hangulat szellemében kialakított helyiségben találkozhatunk csipke párnákkal, horgolt textilekkel, lámpaernyőkkel, terítőkkel, takarókkal és természetesen a függönyök, drapériák is lényeges feladatot töltenek be a harmónia megteremtésében.

Ha vintage stílusban szeretnénk berendezni egy helyiséget, akkor törekedjünk az egyensúly megtalálására. Nem szerencsés mindent vintage stílusban beszerezni, ettől ugyanis túlságosan telített lesz a tér. Szerencsésebb, ha néhány hangsúlyos darabot választunk. Lényeges, hogy a tér összhangban legyen a használat céljával és a teret használók személyiségével.

Milyen az igazi vintage tapéta?

A vintage tapéta segítségével bármilyen helyiséget könnyedén egyedivé lehet varázsolni. A kívánt hatás elérése érdekében nem kell csempékkel, fapanelekkel bajlódni, elegendő csupán jó érzékkel kiválasztani a tapétát, amit könnyen fel lehet helyezni a falak felületére.

A Tapétagyárnál a tapétákat többféle alapanyagra is el tudjuk készíteni, lehet az vinyl, de akár 100% gyapjúrostos vlies. Bármilyen vintage hangulatú mintát kinyomtatunk jó minőségű, karcálló, saválló, lúgálló és mosható tapéta anyagra. Sőt, még a csempe küllemét is egyszerűen meg tudjuk változtatni, köszönhetően egy speciális rámelegítős technikának.

Törekszünk arra, hogy a lehető legjobb minőséget nyújtsuk a vásárlóknak. Ezért dolgozunk olyan gépekkel, mint a HP LATEX 3600, ami a legmagasabb környezetvédelmi elismeréseket is megszerezte. A géppel előállított nyomatok nem tartalmaznak mérgező anyagokat, nincs oldószer-kipárolgás és kellemetlen szag sem.

Cégünk lehetőséget kínál akár 3 méter magas és 50 méter hosszú XXL Textil tapéták kinyomtatására is. Ezzel óriási felületeket lehet beborítani és eközben nem kell bajlódni az illesztésekkel sem. A munkavégzés gyorsabb, a látvány pedig esztétikusabb.

A vintage tapéta a békebeli hangulat megteremtője. Részletgazdag motívum formák, finoman kidolgozott részletek jellemzik. Leginkább pasztell színek jelennek meg egy ilyen stílusú tapétán, ez a natúr színskála egészül ki a fekete és a fehér végleteket idéző párosával. Tipikus vintage motívum a virágos minta, a geometriai formák, a szimmetrikus, ismétlődő mintázatok.


Vintage tapéta TVE029

Vintage tapéta: https://www.tapetagyar.hu/tapeta_mintak/vintage-tapeta/vintage_tapeta_029_kek_viragok

Ha vintage tapétát keresel, akkor jó helyen jársz! Nézz körül a Tapétagyár színes kínálatában!

https://www.tapetagyar.hu/tapeta_mintak/vintage-tapeta

Szólj hozzá