Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ.

Különleges tapéták: extra megjelenés a falon

Megosztva TapétaGyár kft 2023/05/05 0 Megjegyzés(ek)

A különleges tapéták hatalmas erővel bírnak: képesek befolyásolni az egész helyiség, sőt az egész otthon hangulatát, meghatározhatják annak stílusát, sőt alkalmasak arra is, hogy kifejezzék az ott lakók vagy éppen a vállalat személyiségét. De mit is jelent az, ha egy tapéta extra, különleges? Olvass tovább, elkalauzolunk a különleges tapéták világába és megmutatjuk, hogy milyen szépségekre bukkanhatsz a Tapétagyár kínálatában!

Tapéták története

A tapéta története az ősi civilizációkig nyúlik vissza: már i. e. 4000-ből maradtak fent olyan emlékek, amik azt igazolták, hogy az egyiptomi sírokban került a falra valamilyen tapéta. Ezek a korai tapéták papiruszból készültek, és a természet, a mindennapi élet és a mitológia jeleneteit ábrázolták.

A ma is használt tapéták Európában a reneszánsz korszakban lettek népszerűek. A gazdag háztartások kézzel festett tapétákkal díszítették falaikat, ezek bonyolult mintákat és motívumokat ábrázoltak. Ezek előállítása azonban drága és munkaigényes volt, így csak az elit számára volt elérhető.

A 18. században a nyomdai technikák megjelenésével a tapétagyártás szélesebb körben elterjedt. A tapéták nyomtatásához bonyolult mintákkal faragott tömböket használtak, így azok megfizethetőbbé és szélesebb rétegek számára elérhetőbbé váltak. Ebben az időben népszerű minták voltak a virágminták, a festői tájképek és a chinoiserie motívumok.

A tapétaipar fellendülését és fejlődését hozta el az ipari forradalom. A gőzüzemű nyomdagépek bevezetésével a tapétagyártás felpörgött, ennek köszönhetően a népszerűségük növekedett, ahol a választék is.

Az 1920-as években merész és színes minták jelentek meg az art deco irányzattal, majd a 60-as években jöttek a virágminták. Ezt követte a 90-es évek minimalizmusa. A mai korban a tapétáknak csak a képzelet szab határt, bármilyen mintát, színt meg lehet valósítani, akár egyedi elképzeléseket is. De mi jellemzi a különleges tapétákat? Nézzük a választ!

Mitől lehet egy tapéta különleges?

Több ok is lehet arra, hogy egy tapétát különlegesnek nevezzük. A három fő jellemző az anyag, a minta és a méret. Ismerjük meg részletesebben ezeket a szempontokat!

Anyag


A tapéta egy különleges enteriőr elem, ami a dekor szerves része. Ma már különféle anyagokról és felületekről beszélhetünk, a választék igen széles. Ezek a legnépszerűbb anyagok:

  • Viles tapéta: A viles tapéta alapja növényi szál, egészen pontosan gyapot, ez egy olyan típus, ami nem szőtt hordozóanyagú. Ezek a tapéták kifejezetten strapabírók, egyenletessé varázsolják a fal felületét, ráadásul nem nyúlnak és nem is zsugorodnak. Jellemzőjük, hogy könnyen fel lehet helyezni őket a falra és ugyanilyen könnyen, szárazon el is lehet távolítani. A viles tapéták elérhetők vinyl bevonattal és anélkül is.
  • 100% vinyl (vinil) tapéta: a vinyl tapéták jellemzője, hogy könnyű őket tisztítani és nem mellesleg roppant tartósak. Jól használhatók olyan terekben, ahol különösen nagy az igénybevétel, például a konyhában, a fürdőszobában vagy éppen az étkezőben. A felragasztás során célszerű olyan ragasztót használni, ami a nehezebb tapétákat is megtartja, ezt kell felvinni közvetlenül a falra. A tapéta előnye, hogy mosható, gyengébb kefével jól lehet tisztítani, összességében könnyű karbantartani.
  • Öntapadós anyagok: az öntapadós anyagok óriási előnye, hogy roppant könnyű őket felhelyezni. Lényeges tudni, hogy ezeket a tapétákat nemcsak falra lehet felhelyezni, hanem más felületre is, például bútorra, üvegre, sík vagy domború felületekre. Ezek az öntapadós anyagok lehetőséget teremtenek arra, hogy új megjelenést, stílust adjunk a tárgyaknak, a bútoroknak.
  • XXL textil tapéta: az XXL textil tapéta egy nagyon különleges anyag, mely különösen környezetbarát (9 pet palack/ négyzetméter) alapanyag, extrém tulajdonságai által pedig 3 méter magasságig bármilyen hosszban nyomtatható.

Szín, design és minta


Ma már csak a képzelet szab határt annak, hogy milyen legyen a szoba ékessége. Modern vagy inkább valami örökzöld? Egyszínű vagy inkább absztrakt mintás? Romantikus vintage (vintédzs) vagy esetleg egy elegáns damask? Rajtad áll, hogy melyik van a szívedhez a legközelebb! Nézz körül a Tapétagyár oldalán és válogass kedvedre a legszebb minták közül! Ha pedig nem találnád, amit keresel, akkor küldd el a kedvenc fotódat, grafikádat és tapétát készítünk belőle!

Méret


A különleges tapéták szempontjai közül nem hiányozhat a méret. Léteznek olyan tapéták, amik a standard méretektől eltérnek, például annál jóval nagyobbak. Ennek előnye, hogy sokkal gyorsabban fel lehet helyezni a tapétát és nem kell az illesztésekkel bajlódni.

A különleges tapéták különleges atmoszférát teremtenek. Legyen szó a ház bármely részéről vagy éppen az irodáról, minden esetben jó választásnak bizonyulnak!

Szólj hozzá