Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ.

Vízálló tapéta: tökéletes megjelenés a vizes helyiségekben

Megosztva TapétaGyár kft 2023/05/05 0 Megjegyzés(ek)

Régebben, amikor tapétáról beszéltünk, akkor csak és kizárólag a nappaliban, a dolgozóban, a hálószobákban, a közlekedőkben jöhetett szóba ez az opció. Ma már azonban a modern technológiának köszönhetően a vízálló tapéta nem csak álom. Léteznek olyan tapéták, amik ellenállnak a párának, a nedvességnek, a felfröccsenő víznek, emellett pedig igen stílusosak. A vízálló tapéta fantasztikus lehetőség a fürdőszobákban, konyhákban, mosókonyhákban és más olyan helyiségekben, ahol a nedvesség megjelenhet. Összegyűjtöttük, mit kell tudni ezekről a tapétákról!

Milyen vízálló tapéták léteznek?

A vízálló tapéták legfőbb anyaga a vinyl (vinil). A vinyl tapéta lemosható, könnyen tisztítható és egyszerű karbantartani. Fő alapanyaga a mesterséges PVC, de olykor papír alappal is kiegészítik. Teljes mértékben ellenáll a víznek és a nedvességnek és még védi is a falat a különféle mechanikai behatásoktól. Nem látszanak meg a felületén a karcok, a kopás, nem ázik el, nem szívja be a nedvességet és szépen elfedi a fal hibáit és a repedéseket.

Alapvetően a vizes helyiségekbe vinylt célszerű használni, léteznek azonban olyan vlies tapéták is, amiket vinyl réteggel vontak be. Ennek köszönhetően ellenállnak a víz hatásainak, tartósak, moshatók, jól tisztíthatók.

Miért baj, ha nem megfelelő tapéta kerül a vizes helyiségekbe?

Óriási problémákat okozhat, ha nem megfelelő tapétát választunk a fürdőszobába, a konyhába, a mosókonyhába. Ezekben a helyiségekben gyakran olyan tevékenység folyik, ami párával és vízzel jár. Kritikus terület például a mosogató, a mosdó, a kád, a zuhanykabin. Ha nem megfelelő anyag kerül a falra, akkor vizesedés alakulhat ki és felütheti fejét a penész. A hagyományos, papír alapú tapéta magába szívja a vizet, nem szárad ki, ezzel pedig megágyaz a problémának.

Mi jellemzi a vízálló tapétát?

Tartós


A hagyományos tapétákkal ellentétben, amelyek a nedvesség hatására leválnak, a vízálló tapétát kifejezetten úgy tervezték, hogy ellenálljon a magas páratartalomnak és a víznek. Nem változik a formájuk, az anyag nem nyúlik meg és nem is zsugorodik a külső tényezők hatásra, hanem megőrzi megjelenését.

Jól tisztítható


A vízálló tapéta jelentős előnye a könnyű karbantarthatóság. A hagyományos tapéta tisztítása kihívást jelenthet, mivel a víz vagy a nedvesség károsíthatja a papírt, vagy a tapéta leválásához vezethet. A vízálló tapéta azonban mosható, és könnyen tisztítható nedves ruhával vagy szivaccsal. Ennek köszönhetően nem kell attól tartani, hogy a félresikerült főzések, szerencsétlen balesetek nyomai megmaradnak a falakon.

Változatos


A vinil tapéták között igen széles a választék, rengeteg minta és design közül lehet választani, így mindenki megtalálhatja a stílusok között a hozzá illő megoldást. A Tapétagyár kínálatában vannak elegáns damask tapéták, design tapéták, virágos, vintage, modern mintájú tapéták, vannak olyanok, amiket gyerekszobákba álmodtak meg és olyanok is, amik jól mutatnak a konyhában.

Könnyű őket felhelyezni


A vinyl tapéták felhelyezése egyszerű. Először ki kell mérni a megfelelő méretű tapétacsíkokat és méretre vágni, majd felkenni a falra a ragasztót és felsimítani a csíkokat. A ragasztásnál érdemes ügyelni arra, hogy a tapéta külső felületére ne kerüljön ragasztó, ezt ugyanis nehéz eltávolítani és még az is megeshet, hogy elmaszatoljuk a felületet. A felragasztott csíkokat hengerrel görgessük át, így biztosak lehetünk abban, hogy nem teszünk kárt a felületen. Ez jóval egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint a csempe felhelyezése.
Természetesen a zuhanyfülkében és a kád melletti részeken speciális falelőkészítés szükséges, tehát a tapétázás előtt szükséges a megfelelő vízzáró réteg felhordása, azt követően pedig egy felületkezelővel védjük a tapétát, hogy az esetleges illesztéseket a víz ne tudja megbontani.

A vízálló tapéta segítségével egyszerűen különleges hangulatot csempészhetsz a vizes helyiségekbe. Készen állsz arra, hogy designt válts? Akkor nézz körül a weboldalunkon!

Szólj hozzá