Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ.

Vinyl tapéta fürdőszobába: varázsold a fürdőszobát egy igazi ékszerdobozzá!

Megosztva TapétaGyár kft 2023/03/31 0 Megjegyzés(ek)

Régi beidegződés, hogy ha konyháról, fürdőszobáról van szó, akkor csakis csempe kerülhet a falra. Ma már ez nem ennyire egyértelmű, vannak ugyanis olyan tapéták, amik vízálló tulajdonságokkal rendelkeznek, könnyű őket tisztítani és sokkal különlegesebb hangulatot képesek adni a helyiségnek. Miért jó választás a vinyl tapéta fürdőszobába és hogyan fogjunk neki a választásnak? Ebben a blogbejegyzésben ezt a témát járjuk körül!

Tapéta a vizes helyiségekbe? Remek választás!

Korábban, ha a vizes helyiségek falburkolatáról volt szó, akkor a víz és a magas páratartalom miatt automatikusan mindenki a csempére asszociált. Vannak azonban olyanok, akik nem szeretnének a csempével bajlódni, helyette alternatív, modernebb megoldásokat keresnek. Az ilyen esetekben remek választás a tapétának az a fajtája, ami vízálló és mosható.

A tapéták speciális fajtái, mint amilyen a vinyl meg a vlies moshatók, súrolhatók, strapabírók és ellenállnak a külső hatásoknak. Ezek segítségével otthonos fürdőszobát lehet kialakítani, melyek nem olyan ridegek, mint a porcelánnal, csempével burkolt felületek, sokkal inkább egy szobára hasonlítanak.

Nézzük, milyen tapéták mehetnek a fürdőszoba falára?

A vinyl tapéta fürdőszobába


A vinyl tapéta fürdőszobába a legjobb választás. Háromféle típusa létezik, az egyik a vlies tapéta vinil bevonattal, a 100% vinyl hagyományos tapéta ragasztóval felhelyezhető és a öntapadós extra erős laminálóval ellátott falvinyl.
A vinyl tapéta felhelyezése nem ördöngösség, érdemes azonban néhány dolgot szem előtt tartani ahhoz, hogy a későbbiekben ne váljon le, ne púposodjon fel. Fontos, hogy a felület tiszta legyen, pormentes, sima és teljesen száraz. A fal előkészítése során a vízzárás megoldásának is legalább olyan kardinális szerepe van, mint a csempézés esetén, tehát mindenképpen szükséges vízszigetelő/záró réteget kialakítani, mielőtt a tapétát felhelyeznénk. Ügyeljünk továbbá arra is, hogy a repedéseket, lyukakat eltüntessük a felhelyezés előtt, hogy ne tudjon megülni a nedvesség a mélyedésekben. A felhelyezés során ügyelni kell a pontosságra és az illesztésekre is, ezek sérülhetnek ugyanis a legkönnyebben.

Milyen színű tapétát válasszunk?

A tapéta kiválasztásakor tartsuk szem előtt, hogy mégiscsak egy fürdőszobáról van szó. Sőt, ha külön helyiségben van a WC és a fürdőszoba, akkor célszerű az összhang érdekében mindkét helyiségben ugyanolyan vagy egymást kiegészítő, egymással rezonáló mintákat választani. Nézzük, milyen minták mutatnak kifejezetten jól!

Wellness-hangulat


A wellness a legtöbb emberben jó érzéseket kelt. Van benne egy kis melegség, a kényeztetés öröme. Ezeket az érzéseket lágy árnyalatokkal lehet elérni, például a bézs és a barna világos, illetve sötét tónusainak használatával. A teljes wellness élményért a tapétán kívül érdemes behozni a növényvilágot is, hogy ezáltal valóban közel érezzük magunkat a természethez és teljes legyen a kikapcsolódás a relaxáció.

 

https://www.tapetagyar.hu/image/cache/_20_05_design/oil-gingko-2-844x600.jpg
https://www.tapetagyar.hu/tapeta_mintak/egyedi_design_tapeta/oil-gingko .

Csillogás mindenütt


A csillogás remekül passzol a fürdőszoba világához. A kerámia felületen megcsillanó fény, a víz tükröződései harmonizálnak az elegáns csillogással. A finom, nőies vonalak arra utalnak, hogy a szépség szentélyében tartózkodunk.

https://www.tapetagyar.hu/image/cache/!-100-tapetak/E163-mockup-844x600.jpg
https://www.tapetagyar.hu/tapeta_mintak/egyedi_design_tapeta/e163

Intenzív színek és minták


A színes minták különösen jól mutatnak a fürdőszobában, főleg akkor, ha a fürdőkád, a mosdó, a bútorzat és a mennyezet hófehér színűek, mert ebben az esetben kidomborodik az éles kontraszt. Látványos, de mégis otthonos megoldás lehet a domináns minta, ami felkelti a figyelmet.

https://www.tapetagyar.hu/image/cache/!-100-tapetak/tmm165-mockup-844x600.jpg
https://www.tapetagyar.hu/tapeta_mintak/modern_tapeta/modern-tapeta-tmm165-kek-hullamos

Industrial stílus a falakon


Az industrial stílus különösen népszerű, főleg nagyvárosi környezetben. Előnye, hogy alkalmazható minden elemre, de az is nagyon jól mutat, ha egy-egy berendezési tárgy vagy éppen a fal képviseli az ipari jelleget. A tégla minta, a kő minta, a fém, vas megjelenítése remekül mutat egy fürdőszobában is, az arány azonban roppant fontos, hogy ne legyen túlságosan rideg a végeredmény.

https://www.tapetagyar.hu/image/cache/!-100-tapetak/e205-mockup-844x600.jpg
https://www.tapetagyar.hu/tapeta_mintak/egyedi_design_tapeta/e205

A víz színei


Ha már fürdőszoba, akkor jó ötlet lehet a víz árnyalatait, színeit, hullámzását megjeleníteni a falon. Ez különleges játékot tesz lehetővé a színekkel és a textúrával. A kék nyugodtságot áraszt, de egyben vidámságot is hordozhat magában a megfelelő kiegészítőkkel.

https://www.tapetagyar.hu/image/cache/!-100-tapetak/E216-mockup-844x600.jpg
https://www.tapetagyar.hu/tapeta_mintak/egyedi_design_tapeta/e216

Természetesség és megtisztulás


A megtisztulás, az ember kapcsolata a vízzel egy ősi kötelék. A természetesség remekül illeszkedik ehhez a gondolatmenethez, ez az oka annak, hogy a zöld növényeket, pálmákat, dzsungeleket ábrázoló tapéták ennyire jól mutatnak a fürdőszobában.

https://www.tapetagyar.hu/image/cache/!-100-tapetak/e187-mockup-844x600.jpg
https://www.tapetagyar.hu/tapeta_mintak/egyedi_design_tapeta/e187

Mi a tapéta előnye a csempéhez képest?

A tapéta számos előnnyel bír a csempéhez képest, vegyük sorra, miért és milyen esetekben szerencsésebb, ha a fürdőszobában is tapéta kerül a falra!

Egyszerűbb felhelyezni


A csempék felrakása sok-sok piszokkal, zajjal jár, arról nem is beszélve, hogy mennyi előkészítést igényel. A tapéta ezzel ellentétben néhány óra alatt felhelyezhető és a helyiség már használható is. Így tehát sokkal gyorsabb megoldás, ami különösen hasznos lehet olyan helyzetekben, ha az ember nem akar napokat szánni az átalakításra. De akkor is a legjobb választás, ha például egy bérelt lakás fürdőszobáját szeretnénk feldobni.

Olcsóbb a tapétázás


Ha az ember körbenéz, hogy milyen csempék kaphatók a piacon, akkor hamar rájöhet, hogy bőséges a választék. A néhány ezer forintos csempéktől kezdve a több tízezer forintos csempékig, széles a skála. Lényeges azonban, hogy nemcsak a csempe árával kell kalkulálni, hanem a ragasztó árával és nem utolsó sorban a munkadíjjal is, ami igen magasra rúghat a munka bonyolultságától és méretétől függően. A tapétázás ennél jóval egyszerűbb, gyorsabb és összességében a költségek is alacsonyabbak lehetnek.

Egyszerűbb takarítani


A csempe takarítása sokak rémálma. A fugákban megülő kosz nemcsak esztétikai szempontból aggályos, hanem egészségügyi okok miatt is. Ahhoz azonban, hogy a piszok eltűnjön és a fuga makulátlanul tiszta legyen, nagy erőfeszítésekre és sok-sok tisztítószerre van szükség. A vinyl tapétával ezzel szemben egyszerűbb dolgunk van, hiszen maga a szennyeződés sem marad meg úgy a felületén, min a csempe esetében. A vinyl tapéta tehát sokkal egyszerűbben tisztítható, mosható, még akár a rákerülő makacsabb szennyeződésektől is könnyedén meg lehet szabadulni, de ehhez mindenképpen érdemes megfelelő környezetbarát tisztítószereket hazsnálni.

Különleges hangulatot teremtenek


A tapétázott fürdőszoba ma még nem olyan elterjedt, pontosan ebben rejlik a különlegessége. Egészen egyedi atmoszférát teremt, előkelő stílust kölcsönöz a helyiségnek. Egy ilyen fürdőszobába belépve már a falakról is az igényesség sugárzik.

Könnyebben változtatható a design


Ahogy fent írtuk, a vinyl tapétát könnyű felhelyezni és eltávolítani. Ez egyben azt is jelenti, hogy bármikor, kedvünk szerint változtathatjuk a fürdőszoba stílusát. Unalmassá vált a pár éve felhelyezett tapéta? Semmi gond, egy pár óra alatt máris új köntösbe öltöztethetjük az ingatlan legintimebb szegletét.

 

A Tapétagyár nem ismer lehetetlent! Te megálmodod, mi pedig megvalósítjuk! Nézz körül a weboldalon, ahol bemutatjuk a kínált tapétatípusokat és mintákat!
https://www.tapetagyar.hu/

Nyitókép: Tapétagyár – megvalósult fürdőszoba projekt.
Tervező: BB Design - Berta Judit /Bíró Zita

Szólj hozzá