Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ.

Trendi tapéta ötletek nappaliba

Megosztva TapétaGyár kft 2023/03/07 0 Megjegyzés(ek)

 

A legtöbb család életében a nappali központi szerepet tölt be. Itt zajlanak a nap eseményei, itt gyűlik össze a család, itt lehet kikapcsolódni, feltöltődni és itt fogadja az ember a vendégeket, látogatókat is. Sokféle funkciót kell betöltenie, nem mindegy tehát, hogy hogyan rendezzük be, milyen stílust adunk neki. Összegyűjtöttünk néhány lakberendezési alapelvet és azt is megnézzük, mik a trendi tapéta ötletek nappaliba.

A nappali berendezése során az ember saját világlátását, stílusát érvényesíti. Vannak azonban alapelvek, amiket érdemes követni ahhoz, hogy a végeredmény ne csak szép, hanem praktikus is legyen. A funkcionalitás, a kényelmi és az esztétikai tényezők egyensúlyára kell törekedni, hogy egy élhető élettér alakuljon ki. Ezeket a szabályokat érdemes betartani a terek kialakítása során.


Tippek a nappali berendezéséhez

 

Alakíts ki fókuszpontot!


Minden helyiségnek szüksége van egy fókuszpontra, amely vonzza a tekintetet, ez lehet egy kandalló, egy nagyméretű műalkotás vagy bármilyen feltűnő bútordarab. Ha megvan a központi elem, a többi bútort és kiegészítőt e köré kell elhelyezni. Így összeáll egy olyan kompozíció, ami vizuálisan kellemes a szemnek.

 

Segítsd az interakciót az elrendezéssel!


A nappali elrendezésének olyannak kell lenni, hogy könnyedén és akadálymentesen lehessen navigálni a helyiségben. Az sem utolsó szempont, hogy megfelelő légkört kell teremtenie a társalgásnak és a pihenésnek. Célszerű úgy elrendezni az ülőhelyeket, hogy az emberek könnyen interakcióba tudjanak lépni egymással, ne álljon közéjük semmiféle akadály. A bútorok elrendezésekor vedd figyelembe az ablakok, ajtók és az aljzatok elhelyezését.

 

Válassz kényelmes ülőhelyeket!


A kényelem kulcsfontosságú egy nappaliban, ezért olyan ülőalkalmatosságokat válassz, amelyek nemcsak kényelmesek, hanem stílusosak is. A kanapéknak és foteleknek puha ülőfelülettel és erős vázzal kell rendelkezniük, amelyek jól állják a gyakori használatot. Olyan szövetek és színek mellett dönts, amik kiegészítik a szoba többi részének berendezését.

 

Éljen a textúra!


A különböző textúrák és anyagok összeillesztése mélységet ad a dizájnnak átgondoltságot és magabiztosságot sugall. Izgalmas kipróbálni olyan anyagokat, mint a bársony, a bőr, a természetes anyagok, a vászon. Meghitt hangulatot teremthetsz díszpárnákkal, takarókkal és szőnyegekkel.

 

Ne feledd a világítást!


A világítás megteremtheti vagy megtörheti a nappali kialakításának harmóniáját. Meleg hangulatot lehet elérni a felső világítás, az állólámpák és az asztali lámpák kombinációjával. A fényerő-szabályozó kapcsolók használatával még inkább elősegíthetjük, hogy a tér jól használható legyen.

 

Tárolóból sosem elég!


A nappalik gyorsan zsúfolttá válhatnak, ha nincs elég tárolóhely. Szerezz be olyan bútordarabokat, mint a könyvespolc, egy szekrényke, de jó választás lehet egy tárolós ülőke is. Így a szoba rendezett maradhat, hiszen mindennek meglesz a maga helye. Használj dekoratív tárolókosarakat vagy dobozokat, hogy a kisebb tárgyakat, például a távirányítókat vagy a magazinokat el tudd rejteni.

 

Törekedj a személyességre!


Ne félj személyes jegyeket csempészni a nappali dekorációjába. Tegyél ki családi fotókat, saját készítésű mesterműveket vagy ajándékba kapott tárgyakat, amik tükrözik személyes stílusodat és érdeklődési köreidet. Ezek segítségével a szoba még hívogatóbb és kényelmesebb hangulatot áraszt.

A nappali hangulatának kialakításában jelentős szerepet kap a tapéta. Ez az a keret, ami megadja az alaphangot, amire aztán a későbbiekben építkezni lehet. Trendi tapéta ötletek nappaliba? Bőséges a választék, ezek közül mutatunk be néhányat!

 

Trendi tapéta ötletek nappaliba

 

Természetesség a falak között


Nagyon jót tehet a hangulatnak, ha a falakon virágok, levelek, madarak jelennek meg. Ezek segítségével becsempészhetjük a természetet a falak közé. Friss, vidám miliőt teremtenek, ami könnyedén mosolyt csalhat az emberek arcára.

 

 

Geometrikus formák


A geometrikus formák igazán hálásak, ha a stílus meghatározásáról van szó. Különösen jó párosítás a kék és a szürke szín, amit ha barna kiegészítőkkel kombinálunk, otthonos összképet érhetük el. A vonalak, körök, négyzetek játékosságot is hordozhatnak magukban, de elegáns megjelenést is adhatnak a szoba falainak. Egy élénk szín kifejezetten jól áll a geometrikus formál mellett. Ha jó kombinálunk, akkor az eredmény modern és letisztult lesz.

 

 

A visszafogottság sokszor előny


A tapéta intenzitását annak függvényében érdemes meghatározni, hogy mennyire hangsúlyos a berendezés megjelenése. Ha extra és feltűnő búrotokat helyezünk el a térben, akkor szerencsésebb, ha a tapéta visszafogottabb. Az sem mindegy, hogy milyen a padlóburkolat, a tapétának ugyanis ezzel is harmonizálni kell. Sőt, a megfelelő átmenet érdekében a szegély kiválasztása is lényeges.

 

 

Strukturált felület tapétával


A függőleges vagy vízszintes strukturált mintával különleges hatás érhető el. A klasszikus tapéták felülete sima, így vihetünk egy kis játékosságot az összképbe azzal, ha ettől eltérünk. A fény kellemesen törik az ilyen felületeken, a legjobb hatást pedig akkor érhetjük el, ha a tapéta struktúrája párba állítható más dekor anyagával.

 

Fontos a praktikum


A dizájn mellett érdemes figyelmet szentelni a praktikumnak is. A tisztaság és rendezettség ugyanis olyan trend, ami nem megy ki a divatból. Egy koszos csík, egy megsárgult sáv egy szempillantás alatt tönkre teheti a varázst. Szerencsés tehát, ha a tapéta mosható és könnyen tisztítható.

 

Időtlen csíkok


A csíkok már hosszú idők óta előkelő helyen szerepelnek a tapétatrendek között. Jótékony hatásuk, hogy nyújtják a teret, tehát ha alacsonyan van a mennyezet, nincs is kérdés, csíkos tapétára van szükség!

 

Tervezd magad!


Az egyediség manapság egy sok területen megjelenő trend. Szerencsére ma már a tapéták is lehetnek teljesen egyediek. Lehet tapétát készíteni egy megálmodott koncepcióról, de akár egy fényképről is. Kíváncsi vagy, hogyan? A Tapétagyár oldalán válaszokat kaphatsz!

Szólj hozzá