Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ.

Gyerekszoba tapéta: falak, melyek között a nagy álmok születnek

Megosztva Robi Robi 2023/03/07 0 Megjegyzés(ek)

Attól a pillanattól kezdve, hogy kiderül, újabb taggal bővül a család, a plusz egy szoba jelentősége felértékelődik. Ez lesz ugyanis a kis kuckó, ahol a kis emberpalánta felcseperedhet, nagyokat nevethet, sírhat, álmodozhat. A gyerekszoba ideális esetben egy biztonságos kuckó, a gyerek saját birodalma, ahol jó időt tölteni. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy megfelelően legyen berendezve. A gyerekszoba tapéta, a bútorok a padló mind meghatározza az összképet és azt, hogy végső soron mennyire lesz kellemes és kényelmes. Ebben a blogposztban bemutatjuk, hogy milyen a jó gyerekszoba tapéta és adunk néhány tippet a választáshoz.

A gyermek életkorától függ, hogy hogyan szeretné berendezni a saját kis kuckóját. Az első tapétákat a szülők helyezik fel a babaszoba falára még a baba megszületése előtt, nem kell azonban sok időnek eltelni és az öntudatra ébredt kis lurkók egészen határozott elképzelésekkel állhatnak elő. Bármilyen legyen is a minta, bizonyos tulajdonságokból nem szabad engedni. Vegyük sorra ezeket!


Milyen a jó gyerekszoba tapéta?


Ha egy szóban kellene összefoglalni, hogy milyen a jó gyerekszoba tapéta, akkor az a strapabíró lenne. A falra helyezett anyagnak kopásállónak és karcállónak kell lennie, így sokáig szép marad és a tapéta alatt megbújó fal felületét is óvja. 

Nem nehéz belátni, hogy egy gyerek birodalomban a fal könnyen koszolódik, megannyi dolog történik ugyanis odabent, ami nyomot hagyhat a falon. A legkisebbek a festékes, piszkos, gyümölcsös kezecskékkel percek alatt hagynak maradandó nyomokat. Ezen a problémán könnyedén lehet segíteni, ha a tapéta mosható. Ilyenek például a vinyl és a vlies tapéták is, amelyek esetén egyszerűen, egy nedves ronggyal áttörölve búcsút inthetsz a nemkívánt foltoknak. 

A vlies tapétákat előszeretettel alkalmazzák gyerekszobákban. Ezek megfelelően ellenállóak, könnyű őket tisztítani és légáteresztők is. Könnyű őket felhelyezni és eltávolítani is, így ahogy nőnek a gyerekek egyszerűen lehet variálni a változó igényeknek megfelelően. A vynil tapéta alapja a PVC, így jól használható olyan helyiségekben ahol a pára és a víz hatásaival számolni kell. Gyerekszobában is kerülhet a falra, mivel ellenáll a karcoknak, könnyen tisztítható és még bizonyos mértékig hőszigetelő is.

Lényeges, hogy a kiválasztott tapéta egészségügyi szempontból is kifogásolhatatlan legyen. A légáteresztő anyagok segítenek megelőzni a penész megtelepedését, így törekedni kell arra, hogy ilyenre essen a választás. Az sem mindegy, hogy mivel és hogyan nyomtatták a tapétát. A Tapétagyár például környezetbarát, PVC mentes alapanyagra nyomtat egy 3. generációs LATEX technológiával, ami a legmagasabb környezetvédelmi díjakat és elismeréseket is elnyerte. Nem mérgező, nincs oldószer-kipárolgás és semmifelé szaga sincs a tapétának. Olyannyira biztonságos, hogy még óvodákban, kórházakban is ezt a megoldást javasolják. A Heim Pál Gyermekkórházban is ilyen tapétáinkkal találkozhattok.

A legjobb gyerekszoba tapéta tehát strapabíró és semmilyen olyan anyagot nem tartalmaz, ami káros lenne az egészségre. De milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a tapéta kiválasztása során? A következőkben ehhez adunk sorvezetőt.

 

Tippek a gyerekszoba tapéta kiválasztásához

 

Kérdezd meg, mire vágyik!


Az első és legfontosabb, hogy a szoba kis lakójának elnyerje tetszését a kiválasztott szín. Kérdezd meg, mit szeretne, milyen színek és minták tetszenek neki, milyen játékokkal játszik szívesen, melyik mesefigurák a kedvenc hősök, ha kisebb gyerekről van szó, ha pedig nagyobbról, akkor a hobbi jó kiindulási pont lehet. Legyen szó fiú vagy lány szobáról, ma már bármilyen mintát meg lehet jeleníteni tapétaként. Szó szerint bármilyet, a Tapétagyár ugyanis teljesen egyedi tapétákat is el tud készíteni. Nincs tehát olyan mese, pöttyös, csíkos, állatfigurás minta, amit ne lehetne elkészíteni. 

 

Vedd sorra a körülményeket!


Természetesen nem mindegy az sem, hogy milyenek a szoba adottságai, mekkora a mérete, milyen a berendezés, amihez igazodni kell. Lényeges, hogy milyen a fal felülete, mennyire nehéz feltenni a tapétát.

Ha például a helyiség túl kicsi, akkor érdemes világos pasztell árnyalatokat és kevésbé markáns, visszafogott mintát választani. Ha azonban bőségesen van tér, akkor bátran lehet kísérletezni a színekkel is. A csíkokkal is lehet változtatni a térézeten, a vízszintes csíkozás megnyitja a teret, a függőleges pedig optikailag emeli meg a mennyezetet.

 

 

Mi kerül még a szobába?


Fontos kérdés, hogy milyen bútorok és berendezések kerülnek még a szobába. Ha ezeket jól kombináljuk, akkor az eredményben biztosan nem fog csalódni a gyermek. A lényeg a harmónia, az összhang megteremtése, erre lehet építkezni.

 

Színek és minták kavalkádja


A meleg színek segítségével vidám hangulat teremthető, míg a hidegebb színekkel tiszta érzetet lehet elérni. A túl harsány megoldások választásával érdemes óvatosan bánni. A gyermek vagy ifjúsági szobában ugyanis olyan környezet kell kialakítani, ami inspirálja a legkisebbeket és a nagyobbakat, ahol a kis lakó könnyen és gyorsan megnyugszik és ahol biztonságban érezheti magát.

Környezetbarát, az egészségre ártalmatlan tapétát keresel a gyerekszobába? A Tapétagyár kínálatában tengernyi variációt találhatsz, ha pedig mégsem akkor elkészítjük azt, amit megálmodtál.

Nézz körül a gyerekszoba tapéták között!
 

Szólj hozzá