Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ.

A vinyl tapéta felrakása: nagyszerű anyag, egyszerű kivitelezés

Megosztva TapétaGyár kft 2023/03/31 0 Megjegyzés(ek)

A vinyl tapéta az otthon és az iroda egyes helyiségeiben kifejezetten praktikus lehet az előnyös és praktikus tulajdonságainak köszönhetően. Melyek ezek a kiváló jellemzők? Sorra vesszük a legfontosabb tudnivalókat az alapanyagtól kezdve egészen addig, hogy hogyan a legegyszerűbb a vinyl tapéta felrakása, a tapétázás.

Mi az a vinyl tapéta?

A vinyl tapéta egy speciális tapéta, amit leginkább olyan helyiségekben ajánlatos a falra helyezni, ahol magas a páratartalom, ilyen például a konyha, a fürdőszoba vagy éppen a pince. Hogy képes erre a vinyl tapéta?

 

A válasz egyszerű, az alapanyagának köszönhetően. A vinyl, vagyis PVC egy igen elterjedt anyag, amelynek jellemzője a hosszú élettartam, a kedvező ár és ami a legfontosabb, hogy ellenáll a víz hatásainak. A vinyl hordozója papír, a felület pedig lehet nyomott, sima vagy dombormintás.

Több típusuk is létezik, ezek a fő tulajdonságaikban megegyeznek, azonban más-más körülmények között bizonyulnak a legjobb választásnak. Vegyük sorra a legnépszerűbbeket!

  • Léteznek habosított és fújt vinyl tapéták, amelyekkel roppant egyszerű bánni, könnyű őket felhelyezni, néhány mozdulattal tisztára mosható felületük.
  • Vannak egyszerű vinyl tapéták is, ezek felülete sima, a szerkezetük viszont igen tömött és leginkább fürdőszobák falára szokták felhelyezni.
  • Kaphatók szerigráfiás tapéták, melyek felülete fényes, selymes, mintha textiltapétával lenne dolgunk.

A vinyl tapéta előnye, hogy a pára és a víz negatív hatásainak ellenáll, nem kezdi ki a nedvesség. Ez azt is jelenti, hogy sokkal tartósabb, akár 15 évig is megállja a helyét. Dörzsálló, mosható és tisztításálló, még a makacsabb szennyeződések eltávolítása sem jelent gondot. Kevésbé gyúlékony, mint más tapéták, az eltávolítása pedig gyors és egyszerű, akárcsak a felhelyezése.

Szín és minta tekintetében igen bőséges a választék, csak a képzelet szab határt annak, hogy mi kerüljön a vinylre. A Tapétagyár kínálatában elérhetők kész minták, például gyerektapéták, modern tapéták, design tapéták, vintage tapéták, vannak egyedi fotográfiákból készült tapéták, sőt, akár a megrendelő maga is elküldheti kedvenc fényképét, képét, amit szeretne a tapétára nyomtatni.

A tapéta kiválasztásakor érdemes ügyelni arra, hogy szerepeljen rajta a RAL-pecsét, mely egy minőségjelzés és azt igazolja, hogy a tapéta nem tartalmaz allergén és mérgező anyagokat. A Tapétagyárnál például kifejezetten nagy figyelmet szentelünk annak, hogy az általunk alkalmazott technológia környezetbarát legyen és ártalmatlan az emberi szervezetre. Harmadik generációs LATEX technológiával készülnek a nyomatok, ami elnyerte a legmagasabb környezetvédelmi díjakat és elismeréseket. A kinyomtatott tapétáknak nincs szaga, nincs oldószer-kipárolgás, akár kórházakba és óvodákba is készíthetünk nyomatokat. Nézd meg, hogyan működik a HP LATEX 3000!

Vinyl tapéta felrakása

A vinyl tapéta felragasztás első lépése az alapos kézmosás, nehogy felvigyünk valamilyen szennyeződést a tapéta felületére. Amennyire csak lehet a padlót, a környezetet is tisztítsuk meg, ezzel is minimalizálhatjuk a nemkívánt baleseteket. A felrakáshoz az alábbi eszközökre lesz szükség: puha simítókefe, spatula, nagyobb méretű gumihenger, olló, sniccer, vízmérték vagy függőón.

A vinyl tapéta felrakása azzal kezdődik, hogy az alapot előkészítjük. Az alapnak kellően erősnek és szilárdnak kell lennie a megfelelő eredmény érdekében. Ehhez tiszta, száraz falfelületre van szükség. Célszerű a tapéta felrakása előtt a hibákat, a felület egyenetlenségét javítani.

A felragasztás erős, speciális tapéta ragasztó használatával lehetséges, olyannal, amit nehezebb tapéták ragasztásához fejlesztettek ki. Fontos, hogy a leírtak szerinti hígítás arányokat kövessük. Ezt a ragasztót kell majd közvetlenül a falra kenni, alapozás nélkül. Előtte célszerű kiteríteni a tapétát, hogy gyorsabban tudjuk majd felhelyezni a falra.

Fontos, hogy a tapétázás során egyszerre akkora falfelületet kenjünk be a ragasztóval, mint amekkora a tapétacsík, vagyis a tapéta szegmens! Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön ragasztó a tapéta külső felületére, ezt ugyanis igen nehéz, szinte lehetetlen nyom nélkül eltávolítani. Ha mégis rácseppen, akkor puha ronggyal próbáljuk felszedni, de semmiképp se dörzsöljük.

A tapéta simításához használjuk a hengert, ez ugyanis nem hagy nyomot a felületen és törekedjünk arra, hogy függőleges mozdulatokkal végezzük a simítást. Az éleknél a sniccer segítségével vágjuk le a túllógó részeket, a következő szegmenseket pedig mindig pontosan a mellette lévőhöz illesszünk. Az illesztések mentén érdemes különösen ügyelni a megfelelő tapadásra.

Nagyon lényeges, hogy a vinyl tapéta felragasztása során nincs túl sok időnk, az anyag ugyanis átázhat, ha lassúak vagyunk. Ugyanezt érhetjük el akkor is, ha túl sok a ragasztó vagy pedig túlságosan híg. Ezekben az esetekben a nedvesség lassabban tud csak megszáradni, ami ronthat a tapéta állagán. Nagyon fontos, hogy a vakolat az előkészítést követően ki tudjon száradni, a falban felgyülemlett pára és nedvesség következtében ugyanis a tapéta felhullámosodhat, nem tapad fel a falra megfelelően.

Vinyl tapéta a Tapétagyárban

A Tapétagyár kínálatában a vinyl tapéták széles választéka érhető el. Nézzük meg ezeket részletesebben!

100% vinyl tapéta


A kínálatban helyet kaptak a klasszikus vinyl tapéták, ezek az úgynevezett 100% vinyl tapéták. Ezek nehezebb (457g/m2) tapéták, amik igen strapabírók és könnyű őket karbantartani. Jellemzően Flügger 377-es ragasztót tanácsolunk a felragasztásukhoz. Több típusban is elérhető, van például Prisma, Canvas, Plaster, Suede és Beads is.

Vinyl bevonatos tapéta


A 100%-os vinyl tapéta mellett elérhetők vinyl bevonatos tapéták is. Ezek alapja a vlies tapéta, ami növényi rostokból áll, nem szőtt. Előnye, hogy igen tartós és egyenletessé varázsolja a falat. Nagyon könnyű vele dolgozni, nem nyúlik és nem is zsugorodik az anyag. Ez a vlies felület kap egy vinyl réteget, amitől még ellenállóbb lesz. A felragasztásához Metylan Direct ragasztóanyagot érdemes használni.

Vinyl padló


Ha már vinyl, akkor érdemes szót ejteni a vinyl melegburkolatokról is, amik minőségi és stílusos megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek. Karcálló és ütésálló felület jön létre, amit könnyű tisztítani és teljes mértékben vízálló. A lakás bármely pontján megállják a helyüket, még a vizes, párás helyiségekben, a konyhában és a fürdőszobában is.

A vinyl egy modern és igen praktikus anyag, amit helyezhetünk a falra, de akár a padlóra is. Előnye, hogy roppant strapabíró, vízálló, mosható és könnyen tisztítható. Arról nem is beszélve, hogy szinte bármilyen mintában és színben elkészíthető.

Te megálmodod, mi megvalósítjuk! Nézz körül a weboldalunkon!
https://www.tapetagyar.hu/

Szólj hozzá