Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ.

Vlies tapéta felrakása

Megosztva TapétaGyár kft 2023/07/04 0 Megjegyzés(ek)

A vlies tapéta a modern tapéta alapanyagok egyike. Kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, strapabíró és könnyű telepíteni, nem is csoda, hogy a népszerűsége egyre csak növekszik. Ebben a blogposztban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, tanácsokat és bemutatjuk, hogy mi a vlies tapéta felrakásának menete!

Mi az a vlies tapéta?

A vlies tapéta egy népszerű és modern típus, amelyet számos belsőépítészeti projektben alkalmaznak. A "vlies" kifejezés a német "Vliesstoff" szóból ered, amely a nem szőtt anyagra utal. A tapéta anyagát ugyanis speciális technológiával állítják elő, amely során a szálakat nagy sebességgel összeeresztik, így létrejön egy tartós, rugalmas és erős tapéta.

Rendkívül sokoldalú, könnyen kezelhető és felragasztható. Vastagsága és szerkezete lehetővé teszi, hogy könnyen lehessen vágni és illeszteni, csökkentve a hullámok vagy púpok kialakulásának kockázatát.

Ezek a tapéták számos stílusban és mintában elérhetők, így lehetőség van a személyre szabott belső tér kialakítására. Különböző színű, textúrájú és mintázatú vlies tapéták közül választhatunk, hogy a dekoráció igényeinkhez és ízlésünkhöz igazodjon.

A vlies tapéták tehát gyapjúrostos alapúak és igen strapabírók. Ha még inkább szeretnénk fokozni az ellenállóképességet, akkor célszerű vinyl bevonatos változatot vásárolni, a vinyl rétegnek köszönhetően ugyanis a tapéta ellenáll a nedvességnek és egyszerűen, egy ronggyal le lehet mosni.

Milyen előnyei vannak?

A vlies tapéta számos előnnyel bír, a következőkben ezeket mutatjuk be! Vegyük sorra, miért jó döntés a vlies tapéta!

Szépen fed


Ideális esetben tükörsima falakkal van dolgunk, ez azonban a ritkább eset. Szinte mindenhol megjelenik egy-két egyenetlenség, repedés. Ezeket a vlies tapéta segítségével könnyen és gyorsan el lehet tüntetni.

Tartós


A régi tapéták jellemzően rövid időn belül megadták magukat, ehhez képest viszont a felhelyezésük igencsak bonyolult volt, nem csoda, hogy egy időben a tapéták népszerűsége jelentősen visszaesett. Ma már azonban az olyan modern anyagoknak köszönhetően, mint amilyen a vlies, kiváló minőségű, tartós tapétákat lehet készíteni. Ezek ellenállnak a kopásnak, a fakulásnak, a sérüléseknek, így sokáig megőrzik az eredeti állapotukat. Nem kell gyakran javítani, cserélni őket, ezzel pedig pénzt és időt takaríthatunk meg.

Egyszerű a tisztítása


Köszönhetően annak, hogy a vlies ilyen ellenálló nem kell sokat bajlódni a tisztítással sem. Egy puha rongy segítségével egyszerűen csak át kell törölni a felületet és máris megszabadíthatjuk a szennyeződésektől. Ebből adódóan bátran elhelyezhetjük olyan helyiségekben is, ahol a fal nagyobb szennyeződéseknek van kitéve, például a konyhába.

Rugalmas az anyag


Az anyag rugalmasságának köszönhetően egyszerűen lehet vágni és illeszteni. Nem kell a hullámosodástól tartani, a tapéta ugyanis szépen rásimul a fal felületére.

Visszaszedhető


A vlies tapéták óriási előnye, hogy szárazon le lehet őket szedni a falról anélkül, hogy a felület megsérülne. Egyszerűen le kell húzni és meg is kezdhetjük a következő felhelyezését amennyiben cserélni szeretnénk.

Könnyű felhelyezni


A tapéta felhelyezése a megfelelő szerszámokkal igen egyszerű, kevés lépésből áll, ezeket részletesen bemutatjuk a blogcikk hátralévő részében.

A vlies tapéta felrakása

A vlies tapéta felrakása gyors és egyszerű, ennek oka, hogy nem kell magára a tapétára felvinni a ragasztóanyagot, hanem elegendő vékonyan a falra. Nézzük lépésről lépésre a folyamatot!

Az előkésztés


Készítsük elő a tapétaragasztót a gyártó utasításai szerint. Ügyeljünk arra, hogy a ragasztó teljesen sima és csomómentes legyen. Többféle ragasztó közül is választhatunk, a Tapétagyárnál a vlies tapétákhoz a Metylan Direct ragasztót ajánljuk. Mérjük meg a falakat, hogy meghatározhassuk a tapéta pontos méreteit. Használjunk mérőszalagot és ceruzát a pontos jelölésekhez. Ne feledkezzünk meg arról, hogy tiszta falra tapad jól a ragasztó, ha szennyeződések borítják, akkor könnyen elengedhet és leeshet.

A felhelyezés


Kezdjük a vlies tapéta felhelyezését a függőleges középvonal meghatározásával, ez segít az illesztésnél. Használjunk vízmértéket, függőónt és ceruzát, így biztosak lehetünk abban, hogy pontos munkát végzünk.

Ezt követően alapozásként vigyük fel a tapétaragasztót a falra egyenletesen, ehhez használhatunk egy puha kefét, ecsetet vagy hengert. Ügyeljünk arra, hogy ne vigyük fel túl vastagon a ragasztót, mert akkor a felsimítás során oldalt kifolyhat. Ha mégis túl sok a ragasztó, akkor töröljük le majd egy száraz rongy segítségével, óvatosan, hogy lehetőleg ne maszatoljuk össze a tapéta felső felületét.

Ha felvittük a falra a megfelelő mennyiségű ragasztót, akkor megkezdhetjük a tapéta felhelyezését. Kezdjük felülről és lefelé haladjuk. A munkálatok közben ügyeljünk arra, hogy a tapéta megfelelően illeszkedjen a középvonalhoz. A felrakáshoz használjunk létrát, olyat, amin biztonságosan meg tudunk állni.

Simítsuk ki a tapétát egy tapéta simítóval, középről és a szélek felé haladjunk. A tapétasimító segít eltávolítani a levegőt a tapéta alól, így elkerülhetők a buborékok és ráncok. Vágjuk le a felesleges tapétát egy éles késsel, sniccerrel vagy ollóval. Ügyeljünk arra, hogy pontosan és precízen vágjunk. A ragasztás során figyelni kell az illesztéseket és azt is, hogy a minta szépen kirajzolódjon.

Vlies tapéták széles választékban

Igen széles kínálat közül válogathatnak azok, akik úgy döntenek, hogy vlies tapétával szeretnék borítani a falakat. Íme néhány remek választás!

Trópusi hangulat


A Wild Silk tapétával igazi trópusi hangulatot varázsolhatunk. Az alapja gyapjú hatású és vinyl bevonat teszi még inkább ellenállóvá. Nagyon jó mutat a lakás bármely helyiségében, de irodákban, éttermekben, egészségügyi intézményekben is megállja a helyét.
vlies tapéta felrakása
https://www.tapetagyar.hu/vlies

NW Plaster


Egy egészen más stílus az NW Plaster. Ha szeretnénk indusztriális jelleget adni a tereknek, akkor ez egy kitűnő választás. Képzeljünk csak el egy loft lakást vagy irodát ezzel a tapétával. Ugye, milyen jól mutatna?
vlies tapéta felrakása
https://www.tapetagyar.hu/vlies

Rhombus


Modern, geometrikus formák jelennek meg ezen a tapétán, ami a pasztell színnek köszönhetően látványos, de kellően visszafogott.
vlies tapéta felrakása
https://www.tapetagyar.hu/vlies

A Tapétagyár széles választékkal és elsőrendű alapanyagokkal várja a vásárlókat. Legyen szó textil anyagról, vinylről vagy vliesről, mindenre van megoldásunk! Nézz körül a webáruházunkban és válaszd ki a személyiségedhez leginkább passzoló mintákat!

Szólj hozzá