Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ.

Hódít a retro tapéta

Megosztva TapétaGyár kft 2024/02/02 0 Megjegyzés(ek)

Hódít a retro tapéta: stílusos falak a múltból

Vajon mit is jelent igazán a "retro"? Közkeletűen a retro kifejezést olyan stíluselemek, termékek, vagy trendek leírására használjuk, amelyek a múltban, jellemzően a 20. század második felében voltak népszerűek és idővel újra divatba jöttek. A retro számos területen hódít, nem meglepő, hogy a tapétázás terén is reneszánszát éli. Nézzük, mit kell tudni a retro tapétákról!

"A tapéta visszatér" - hangzik el gyakran lakberendezési trendeket bemutató cikkekben és blogokban. Valóban, néhány éve még a fal festése volt trendi, mára viszont újra központi szerepet kap a tapéta belsőépítészetben. Különösen igaz ez a retro stílusú tapétákra. Ezek a múlt század közepének hangulatát idéző, gyakran merész mintákkal és színekkel ellátott falburkolatok nem csupán egy múltbéli trendet hoznak vissza, hanem a múltból merítve formálják a jövőt. A formák és az élénk, azonban harmonikus színek mind hozzátartoznak a retro tapéta esszenciájához. Ismerjük meg, mit is jelent a retro a tapéták kontextusában!

A retro tapéta művészete

A retro tapéta tág teret ad a kreativitásnak. Nemcsak színes és élénk mintákat találhatunk, hanem a tapéta felületének textúrája is változatos lehet. A feltűnő, csillogó, fényes felületű anyagoktól kezdve, a barázdált textúrán át egészen a sima felületűekig sok minden megtalálható a retro tapéták világában.

A tapéta a hangulat fokozása és a terek személyre szabása mellett gyakran konkrét célokat is szolgál. Szűk helyiségekben például a világos, kevésbé mintázott tapéta optikailag tágít, míg nagyobb, tágas terekben a feltűnő, élénk minták segítenek abban, hogy otthonosan érezzük magunkat.

A híres retro minták sorát szinte lehetetlen összegyűjteni, annyiféle van belőlük. Az 50-es, 60-as évek virágos, geometriai mintái, a 70-es évek erőteljes színkombinációi, vagy az 80-as évek futurisztikus grafikái mind gazdagítják a retro tapéta kínálatot. Mindegyikük meghatározó volt a saját korában, és ma ismét népszerűek.

Egy klasszikus 60-as évekbeli, nagy méretű virágmintás retro tapéta, mondjuk türkiz és rózsaszín színben, esetleg lilás beütéssel, azonnal feldobja a helyiséget.
https://www.tapetagyar.hu/image/cache/tapetak/viragos_tapetak/viragos_tapeta_tvs_156-672x478.jpg
https://www.tapetagyar.hu/image/cache/tapetak/viragos_tapetak/viragos_tapeta_tvs_156-672x478.jpg

 

Ezzel szemben, ha a 70-es évek texturált, geometriai mintáit részesítjük előnyben, akkor az otthonunk egy egészen más, letisztultabb és mégis markáns, stílusos karaktert kap.

https://www.tapetagyar.hu/image/cache/!-100-tapetak/e195-mockup-844x600.jpg
https://www.tapetagyar.hu/image/cache/!-100-tapetak/e195-mockup-844x600.jpg

A választás, hogy melyik évtized stílusát, melyik retro tapétát választjuk, függ a személyes ízlésünktől, a helyiség funkciójától és nagyban befolyásolja a helyiség karaktere. A retro tapéta nem csupán visszahozza a régmúlt idők stílusát, de a jövő felé is mutat, hiszen időtlenségével töretlenül képes hódítani a modern belsőépítészetben.

A retro tapéta alkalmazása

A retro tapéta alkalmazása egy kiváló módszer arra, hogy karaktert és egyedi hangulatot kölcsönözzünk a helyiségnek, miközben vidám életérzést és vibrálást csempészünk a mindennapokba.

A nappali, mint a ház központi tere, ideális hely a retro tapéta alkalmazására. Az éles, élénk színvilágú tapéták hozzáadhatnak egy csipetnyi drámaiságot, valamint nagyon vonzóvá tehetik ezt a közös teret, de akár a hálószobát is feldobhatják

 

A képen ágy, fedett pályás, bútorok, belsőépítészet látható  Automatikusan generált leírás

A konyhát és a fürdőszobát gyakran elhanyagolunk dekorációs szempontból, pedig a retro stílus itt is csodákat művelhet. A konyhában a retro tapéta különleges jól harmonizál a modern konyhai eszközökkel, és otthonos, meleg érzést adhat a térnek. A fürdőszobában használt retro tapéta pedig egy kis nosztalgiát csempészhet a helyiségbe, egyszersmind megteremtheti a relaxációs zóna nyugodt hangulatát.

https://www.tapetagyar.hu/image/cache/!-100-tapetak/tmm081-mockup-844x600.jpg
https://www.tapetagyar.hu/image/cache/!-100-tapetak/tmm081-mockup-844x600.jpg

Végül, de nem utolsósorban, gondoljunk az irodára is, ahol szintén izgalmas látványt nyújthat a retro tapéta. Itt a tapéta jelentheti a munka és a kreativitás összekötő elemét, vagy akár az eredetiség és az egyediség szimbólumát is.
https://www.tapetagyar.hu/image/cache/!-100-tapetak/e227-mockup-844x600.jpg
https://www.tapetagyar.hu/image/cache/!-100-tapetak/e227-mockup-844x600.jpg

 

A retro tapéta remek dekorációs elem az otthonunkban és az irodában egyaránt. Vidám, miközben egyedi, múltból hozott pozitív hangulatot teremt.

Kattints, és nézz körül, milyen tapétákat kínálunk a Tapétagyár oldalán! Ha pedig nem találod, amit keresel, semmi gond, egyedi igényeidet is „tapétára vetjük”!

Szólj hozzá